CBSE Case Study Questions Class 9 Maths Chapter 14 Statistics PDF Download

Case Study Questions Class 9 Maths Chapter 14 Statistics are very important to solve for your exam. Class 9 Maths Chapter 14 Case Study Questions have been prepared for the latest exam pattern. You can check your knowledge by solving case study-based questions for Class 9 Maths Chapter 14 Statistics

Case Study Questions Class 9 Maths Chapter 14 Statistics PDF

Case Study 1: A group of students is learning about statistics in their math class. They encountered the following scenario:

Riya and Aryan conducted a survey among their classmates to collect data on the number of hours they spent studying every day. They made the following observations:

  1. Riya collected data from 30 students and found that the mean number of hours they spent studying was 4 hours per day.
  2. Aryan collected data from 25 students and found that the median number of hours they spent studying was 3 hours per day.

Based on this information, the students were asked to analyze the data collected by Riya and Aryan. Let’s see if you can answer the questions correctly:

MCQ Questions:

Q1. The mean and median provide measures of:
(a) Central tendency
(b) Dispersion
(c) Variation
(d) Skewness

Answer: (a) Central tendency


Q2. The mean number of hours spent studying per day, as collected by Riya, is:
(a) 3 hours
(b) 4 hours
(c) 5 hours
(d) Cannot be determined

Answer: (b) 4 hours


Q3. The median number of hours spent studying per day, as collected by Aryan, is:
(a) 2 hours
(b) 3 hours
(c) 4 hours
(d) Cannot be determined

Answer: (b) 3 hours


Q4. Which measure of central tendency would be affected the most if there was an outlier in the data?
(a) Mean
(b) Median
(c) Mode
(d) All measures equally

Answer: (a) Mean


Q5. If there was a student who reported studying 8 hours per day, what effect would it have on the mean and median?
(a) Mean would increase, the median would remain unchanged
(b) Mean would decrease, the median would remain unchanged
(c) Mean would remain unchanged, the median would increase
(d) Mean would remain unchanged, the median would decrease

Answer: (a) Mean would increase, the median would remain unchanged


Case Study 2: A group of students is studying statistics in their math class. They encountered the following scenario:

Rahul and Sneha decided to conduct a survey among their classmates to gather data on their monthly allowances. They made the following observations:

  1. Rahul collected data from 50 students and found that the range of their monthly allowances was ₹2000.
  2. Sneha collected data from 40 students and found that the standard deviation of their monthly allowances was ₹1000.

Based on this information, the students were asked to analyze the data collected by Rahul and Sneha. Let’s see if you can answer the questions correctly:

MCQ Questions:

Q1. The range provides a measure of:
(a) Central tendency
(b) Dispersion
(c) Variation
(d) Skewness

Answer: (b) Dispersion


Q2. The range of monthly allowances, as collected by Rahul, is:
(a) ₹2000
(b) ₹1000
(c) ₹3000
(d) Cannot be determined

Answer: (a) ₹2000


Q3. The standard deviation of monthly allowances, as collected by Sneha, is:
(a) ₹500
(b) ₹750
(c) ₹1000
(d) Cannot be determined

Answer: (c) ₹1000


Q4. The range is affected by:
(a) Extreme values in the dataset
(b) The mean value
(c) The mode value
(d) None of the above

Answer: (a) Extreme values in the dataset


Q5. Which measure of dispersion provides a more accurate representation of the spread of the data?
(a) Range
(b) Standard deviation
(c) Mean
(d) Median

Answer: (b) Standard deviation


Hope the information shed above regarding Case Study and Passage Based Questions for Case Study Questions Class 9 Maths Chapter 14 Statistics with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries about Case Study Questions Class 9 Maths Chapter 14 Statistics and Passage-Based Questions with Answers, feel free to comment below so that we can revert back to us at the earliest possible.

CBSE Case Study Questions Class 9 Maths Chapter 14 Statistics PDF Download

1 thought on “CBSE Case Study Questions Class 9 Maths Chapter 14 Statistics PDF Download”

Leave a Comment

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});